ангіобласт

ангіобласт
-а, ч.
Клітина мезенхіми, яка дає початок ендотелію кровоносних і лімфатичних судин.

Великий тлумачний словник сучасної української мови. - "Перун". 2005.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Смотреть что такое "ангіобласт" в других словарях:

  • ангіобластичний — а, е. Прикм. до ангіобласт. •• Ангіобласти/чна ретикулосарко/ма пухлина, яка клінічно, а частково й морфологічно нагадує злоякісну гемангіоендотеліому …   Український тлумачний словник

  • ХИМЕМ.СИС — (анг. HIMEM.SYS) комл. драјвер на оперативниот систем МС ДОС со кој на апликациите што го почитуваат стандардот на спецификацијата на додатна меморија (XMS) им се овозможува да ја користат горната област од меморијата, додатната меморија и… …   Macedonian dictionary

  • Ротари-клуб — (анг. Rotary Club) здружение основано најнапред во Чикаго во 1905 година, а потоа и во многу други градови во Новиот и во Стариот свет, како здружение на деловните и професионалните луѓе во некој град или во некоја област, од кои секој… …   Macedonian dictionary

  • ХМА — (анг. HMA, скр. од high memory area висока мемориска област) комп. кај МСДОС околина: првите 64 К од проширената меморија програмите што ги следат стандардите на спецификацијата на додатната меморија можат да ја користат како проширување на… …   Macedonian dictionary

  • бафер — (анг buffer) комп област од компјутерската меморија наменета за привремено сместување на податоци, служи за ублажување на разликите во брзината меѓу централната процесна единица и периферните уреди …   Macedonian dictionary

  • доминион — (анг. dominion) 1. назив за некои поранешни британски колонии што добиле широка внатрешна самоуправа со сопствен парламент 2. власт, посед, сопственост, подрачје, област со која се управува …   Macedonian dictionary

  • пата-карти — (анг application window) кај микрософт виндоус главен прозорец (на некоја апликација) каде што се наоѓаат работната област и мени линиите …   Macedonian dictionary

  • прозорец на апликација — (анг application window) кај микрософт виндоус главен прозорец (на некоја апликација) каде што се наоѓаат работната област и мени линиите …   Macedonian dictionary

  • џунгла — (анг. jungle) 1. пространа, мочурна област, особено во тропските предели на Индија и Јужна Америка, обрасната со шума и со густи бујаци, полна со диви животни 2. фиг. безредие во општество каде што владее правото на посилниот, како што е законот… …   Macedonian dictionary

  • Африка — I еще десять лет тому назад про А. можно было сказать, что многие части внутреннего материка, громадные береговые пространства, бассейны рек и внутренних озер были для нас еще совершенно не известны, а о многих частях имелись лишь сообщения… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»